Over deze site

Over de wet op de vaste boekenprijs

Op 1 juli 2017 werd in Vlaanderen een Gereglementeerde Boekenprijs (GBP) ingevoerd.

Dit houdt in dat een uitgever of importeur de prijs van het boek (zowel papier als e-boek) bepaalt en dat boekverkopers deze moeten respecteren gedurende een periode van 6 maanden na verschijnen. Boekverkopers mogen wel nog een maximale korting van 10% bieden aan consumenten.  Afwijkende kortingen (actieprijs, ledenprijs, combinatieprijs, serieprijs) zijn mogelijk, maar zijn aan bepaalde voorwaarden verbonden en zijn geldig voor alle boekverkopers.

Een aantal specifieke genres zoals wetenschappelijke, educatieve, tweedehands, antiquariaat en Engelstalige boeken vallen niet onder de GBP.

Nog meer vragen over de Gereglementeerde Boekenprijs? Raadpleeg onze pagina met veelgestelde vragen.

Referentiedatabank

Meta4books bouwde op vraag van het kabinet van de Vlaamse Minister van Cultuur Boekenbank uit als referentiedatabank voor de gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen. Uitgevers en importeurs kunnen via Boekenbank de gereglementeerde prijs van hun boeken en afwijkende prijzen vastleggen.

Deze prijsinformatie is raadpleegbaar binnen Boekenbank en beschikbaar voor boekverkopers voor download in hun eigen systeem. Daarnaast bouwde Meta4books deze publieke website zo dat de gereglementeerde prijzen kunnen opgezocht worden en eventuele inbreuken kunnen gemeld worden.

Documentatie over de wetgeving

Decreet houdende invoering van een gereglementeerde boekenprijs
Uitvoeringsbesluit van de gereglementeerde boekenprijs

Documentatie over de referentiedatabank

Deze documentatie beschrijft de wijzigingen aan Boekenbank in het afnemen en aanleveren van metadata in bulk (via csv of Onix) als gevolg van de Gereglementeerde Boekenprijs:

Contact

Klik hier om contact op te nemen.